ERGONOMIJA DEČIJEG NAMEŠTAJA

ERGONOMIJA JE NAUKA KOJA SE BAVI DIZAJNOM PROIZVODA TAKO DA NAJBOLJE BUDU UKLOPLJENI SA LJUDSKIM TELOM. Cilj je efikasnije i zdravije korišćenje tehničkih sredstava. Ergonomski nameštaj obezbedjuje pravilan položaj tela u toku korišćenja. Korišćenje ergonomskog nameštaja – stolice, tastature, miša će vašem detetu obezbediti pravilno zauzimanje položaja. Poznato je da nepravilni položaji dovode do nastanka deformiteta tela i naročito je važno posvetiti pažnju pravilnom izboru. Ergonomija u izboru dečijeg nameštaja predstavlja zdrav i siguran izbor za rast i razvoj svakog deteta.

ERGONOMSKA STOLICA

Ergonomska stolica svakako zauzima najvažnije mesto u prevenciji i zdravom rastu i razvoju svakog deteta. Puno vremena se provodi u sedećem položaju i stolica treba da bude prilagodjena da bi se izbegao nastanak povredjivanja ili deformisanja kičmenog stuba, zglobova lakta, ramena, kukova ili kolena. Stolica pre svega treba da bude udobna da bi obezbedila neometano učenje. Udobnost povećava produktivnost i rezultate. Pre svega korišćenje ergonomske stolice je sigurnije, zdravije, efikasnije i predstavlja pravi izbor za svakog dete u razvoju.

Ergonomska dečija stolica se prilagodjava telu deteta. Ove stolice imaju mogućnost podešavanja po visini, pravilan raspored ergonomskih linija koje prate kičmeni stub i zaštitu lumbalnog dela. Oslonac za vrat i ruke. Mogućnost okretanja i pomeranja stolice.

ZAŠTO JE TO VAŽNO ZA VAŠE DETE?

Pravilan rast i razvoj deteta, uz pravilno obavljanje dnevnih aktivnosti, predstavlja preduslov za pravilno oblikovanje telesne konstitucije i kvalitet života. Deca u ranim godinama nemaju formiranu i razvijenu snagu mišića da bi mogli pravilno da održe koštano zglobni stistem u pravilnim položajima. Veoma je važno da se telu obezbede pravilne aktivnosti i pravilan izbor nameštaja koji se koristi, da bi se izbegli funkcionalni ili strukturalni poremećaji.

Ergonomska stolica ima podešavanja po visini. Ovo je značajno jer pravilno sedenje podrazumeva visinu sedalnog dela u visini potkolenice, individualno je. Sprečavanje nastanka promena prvo na kolenima, a onda na karličnom pojasu i kičmenom stubu, počinje od pravilno podešene visine stolice. Prilagodjena visina stolice utiče na pravilan položaj ledja, položaj vrata i glave, ruku. Stolice koje imaju podešavanja visine dete može da koristi u raznim fazama rasta i razvoja.

Stolica treba da prati linije kičmenog stuba. Poznato je da je donji ( lumbalni ) deo ledja najosetljiviji i da je pojava bola u ovom delu česta. Kičmeni stub se opisuje konkavno u lumbalnom i vratnom delu, a konveksno u grudnom. Potpora za lumbalni deo je obavezna. Gornji deo tela u odnosu na donji deo u toku sedenja, treba da gradi ugao od 90 stepeni. Kukovi treba da budu na kraju sedalnog dela i naslona. Naslon stolice je prilagodjen krivinama kičmenog stuba i prati liniju tela. Kada su pravilno postavljeni donji deo tela i ledja, ramena i glava su u pravilnom položaju. Oslonac za vrat je važan u kratkim pauzama za opuštanje ili promene položaja.

Ergonomija dečijeg nameštaja počinje sa pravilnim izborom stolice.

Oslonac za ruke treba da bude prilagodjen visini stola. Laktovi treba da budu oslonjeni, a šake slobodne. Udaljenost predmeta na stolu koji se koriste, takodje, treba da budu pravilno postavljeni. Udaljenost monitora ili upotreba miša, ili pravilan položaj kod pisanja. Pravilno izvodjenje dnevnih aktivnosti i edukacija je na sledećem linku

ERGOMOMSKI MIŠ ZA KOMPIJUTER

Vertikalni ergonomski miš obezbedjuje prirodan položaj ruke bez stresa na mišiće i zglobove. Savršeno se uklapa uz šaku. Lak je za upotrebu i zdrav izbor za vaše dete.

ERGONOMSKA TASTATURA

Ergonomska tastatura zbog položaja u kom su postavljenje tipke, omogućava da zglob šake i ruka budu u pravilnom neutralnom položaju. U ovom položaju ne postoji mogućnost da se nerv ili neke strukture opterete. Siguran položaj koji će osigurati zdrav položaj.

SPREČAVANJE NASTANKA POSTURALNIH DEFORMITETA

Sprečavanje nastanka deformiteta tela i poremećaja posturalnog stava je moguće u velikoj meri sprečiti sa uvodjenjem nekoliko zdravih promena u svakodnevni život dece. Ono što je posebno značajno je da dnevne aktivnosti koje se obavljaju više sati npr sedenje ili odmaranje, treba da se izvode pravilno. Upravo kod ovih aktivnosti kod kojih se telo dovodi u zadržavanje odredjenog položaja, nastaju poremećaji u mišićnom-koštanom sistemu. Svaka od radnji predstavlja naviku. Tako da je sve ove navike moguće promeniti i uspostaviti nove koje će da poboljšaju zdravlje dece. Jednom usvojeno pravilno izvodjenje dnevnih aktivnosti se dugi niz godina označava benefitima. Više o pravilnom izvodjenju dnevnih aktivnosti možete pronaći na sledećem linku http://www.fitelement.in.rs/dnevne-aktivnosti/

Druga, ali veoma značajna činjenica, je redovno jačanje posturalnih mišića. Posturalni mišići su zaduženi za stabilnost kičmenog stuba i odgovorni su za zdravlje ledja. Jaki posturalni mišići će održati pravilno strukture ovog dela tela. Vežbe za jačanje posturalnih mišića treba da se rade uz sve ostale oblike treninga. Njihovo delovanje ne može da se zameni ni jedan drugi oblik vežbi. Tako da ću posebno naglasiti da ova vrsta vežbi treba da se radi odvojeno. Više o fizičkoj aktivnosti i jačanju posturalnih mišića možete da pronadjete na sledećem linku http://www.fitelement.in.rs/fizicka-aktivnost/

Treće je korišćenje nameštaja koji garanture telu prirodne položaje. Tu će se svakako naći ergonomska stolica, tastatura i miš, ali i udaljenost kompijutera, visina stolice ili stola, uzglavlje i dušek u toku odmora. Čak i ako ne postoje ergonomske stolice, postoje opcije da se uz pomoć jastuka, knjiga ili nekih drugih predmeta, prilagodi aktivnost telu i izbegnu deformacije.