PROGRAMI VEŽBI

DEFORMITETI KIČMENOG STUBA

SKOLIOZA KIČMENOG STUBA

SKOLIOTIČNO LOŠE DRŽANJE je promena koja je funkcionalna i koja nema strukturalnih promena. SKOLIOZA je promena koja ima strukturalnu promenu i ovaj deformitet ima i rotaciju kičmenih pršljenova, što se uočava grbom na jednoj strani tela.

Posturalnom analizom i RTG snimkom se odredjuju promene i preciziraju uglovi. Na osnovu ovih promena se izradjuju vežbe, koje su asimetrične. U programu se grupe koje su oslabljene, one se jačaju i druge skraćene koje se istežu. Programom vežbi se ponovo kičmeni stub vraća u centralnu poziciju.

Ovaj deformitet je češći kod devojčica u odnosu na dečake. Može da ima jednu, dve ili tri krivine. Preventivne mere u sprečavanju i kasnije otklanjanju deformiteta su obavezne. One podrazumevaju :pravilno izvodjeje dnevnih aktivnosti, jačanje posturalne muskulature, kontrolu telesne težine i korišćenje ergonomskog nameštaja. Više o prevenciji i poručivanju priručnika za decu na linku ovde .

Za sve potrebne informacije možete da pišete na mail : fitelement@yahoo.com

ZAKAŽITE POSTURALNU ANALIZU I IZRADU PROGRAMA 

KIFOZA KIČMENOG STUBA

Kifoza – kyphosis je pogrbljenost i najčešće je lokalizovana u grudnom delu kičmenog stuba. Predstavlja posturalni ili telesni deformitet na aktivnim i pasivnim strukturama kičmenog stuba. Konveksitet krivine je okrenut prema nazad i dijagnostikuje se u sagitalnoj ( bočna strana ) ravni. Vrlo često se javlja u kombinaciji sa lorodozom, jer odstupanja u jednom pravcu često povlače i ostala odstupanja. Kifotično držanje torakalnog dela kičme je praćeno i poremećajem držanja glave, koja je pomerena unapred (proturzija).

Kifoza (strukturalni deformitet) i kifotično loše držanje (funkcionalni poremećaj) se češće sreću kod osoba muškog pola. U fazama rasta je razvoja je veoma važno sprovoditi preventivne mere. Pravilno obavljanje dnevnih aktivnosti i jačanje mišića koji su zaduženi za stabilnost kičmenog stuba, su osnovne preventivne mere. Kontrola telesne težine i korišćenje ergonomskog nameštaja takodje imaju značajnu ulogu.

Izrada programa se radi na osnovu posturalne analize i programi se izradjuju individualno za svako dete. KONSULTACIJE možete da zakažete na mail: fitelement@yahoo.com

LORDOZA KIČMENOG STUBA

Lordoza – lordosis kičmenog stuba fiziološki se može konstatovati u vratnom i lumbalnom delu. Krivina u vratnom delu ne sme biti veća od 3 do  4 cm, a u slabinskom 4 do  5 cm. Lordoza se manifestuje naglašenim konkavitetom koji je usmeren nazad, lokalizovan najčešće u lumbalnom delu kičme. Po načinu nastanka lordoza može biti urodjena ili stečena. Stečeni uzroci su rahitis, isčašenje kukova, zapaljjenje zglobova, neke od oduzetosti, mlitavost. Lordoza se sreče kod deblje dece zbog oslabljenog tonusa trbušnog zida.

Stadijumi kod lordoze su funcionalni ili lordotično loše držanje i strukturalni ili prava lordoza. U funcionlanom stadijumu se razlikuju I (lakši) i II (teži) stadijum. Strukturalne lordoze zahtevaju kompleksnije lečenje, dok funkcionalne zahtevaju kineziterapijski program. Izražena je mišićna slabost u trbušnom delu što za posledicu ima skraćivanje ledjnih mišića u slabinskom delu. Skraćenost mišića posebno fleksora kuka i ekstenzora kičmenog stuba lubmalnog dela, karlice, kukova. 

KONSULTACIJE I IZRADU PROGRAMA MOŽETE DA ZAKAŽETE NA MAIL: fitelement@yahoo.com

LOŠE DRŽANJE

LOŠE DRŽANJE

LOŠE DRŽANJE je funkcionala promena koja se često sreće kod dece u fazama rasta i razvoja. Predstavlja promene koje mogu lako da se uoče u toku hoda, sedenja, položaja za odmor ili igru. Povijena ramena, nepravilan hod, nepravilan položaj glave i vrata, nepravilan položaj donjih ledja itd. 

Ova faza je početna i promenom odredjenih navika u svakodnevnom životu je moguće da se otkloni. Preventivne mere su: pravilno izvodjenje dnevnih aktivnosti, jačanje mišića ledja sa ciljanim vežbama, kontrola telesne težine i korišćenje ergonomskog nameštaja. 

PROGRAMI VEŽBI su ciljane vežbe za popravljanje držanja tela i mogu da se izvode samostalno. 

KONSULTACIJE I ZAKAZIVANJE TERMINA mail:fitelement@yahoo.com

KONTAKT

KONTAKT

ADRESA

Bulevar Arsenija Čarnojevića 64, Novi Beograd

KONTAKT

mob: 0612234777


Email : fitelement@yahoo.com

PRATITE NAS